Claudicatio intermittens
Etalagebenen
Wat zijn etalagebenen?
Etalagebenen (Claudicatio intermittens) uit zich in de vorm van krampende pijn in uw voet, kuit, dijbeen of bil tijdens het lopen. De mate van inspanning waarbij de pijn optreedt, verschilt per persoon. De pijn wordt veroorzaakt door zuurstoftekort in de spieren. Dit tekort komt door een vernauwing in de slagader van het been, waardoor er te weinig bloed, en dus te weinig zuurstof, bij de spier terecht komt. Door even te rusten (stilstaan bij een etalage), kan het zuurstoftekort worden aangevuld en zakt de pijn weg. Daarna kunt u weer verder lopen, maar treden de klachten vaak opnieuw op.
Risicofactoren voor claudicatioklachten zijn onder andere: roken, een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, suikerziekte, overgewicht en te weinig beweging.
De pijnklachten kunnen een grote invloed hebben op uw dagelijkse leven. Daarnaast vermindert uw conditie als u door de klachten te weinig beweegt en kunt u last krijgen van koude voeten en verminderde genezing van wondjes aan uw voet of been.
Behandeling
Als u denkt dat u last heeft van etalagebenen, is het verstandig om uw huisarts of fysiotherapeut te raadplegen. De fysiotherapeut kan helpen om u in beweging te houden en de problemen door etalagebenen te verminderen. Dit kan bereikt worden door middel van loop- en krachttraining onder begeleiding van de fysiotherapeut. Daarnaast kan hij advies geven over wat u zelf kunt doen om de klachten te verminderen. Bij ons in de praktijk kunt u hiervoor terecht bij fysiotherapeut Rob Walterbos. Hij heeft zich gespecialiseerd in claudicatioklachten en is aangesloten bij het landelijk netwerk ClaudicatioNet.