Specialisaties binnen onze praktijk

Specialisaties binnen onze praktijk

Fysiotherapie

Klachten waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen, zijn zeer uiteenlopend:

– pijn
– krachtsvermindering
– ademhalingsproblemen
– zwelling en beperkingen in het bewegen.
– De aandoeningen kunnen bijvoorbeeld zijn ontstaan tijdens het sporten, het uitoefenen van werkzaamheden, door veroudering of door een ongeval.

Een fysiotherapeut adviseert, begeleidt en behandelt bij stoornissen in houding en/of bewegen. Dat kan zijn bij blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld.

Fysiotherapie is een behandeling aan het lichaam, voorheen op voorschrift van een arts of specialist maar sinds 2006 vrij toegankelijk. Een behandeling kan ook een begeleidend karakter hebben. Daarbij begeleidt de fysiotherapeut de patiënt in een bepaald revalidatieproces of geeft daarin adviezen.

De behandeling kan verschillende vormen omvatten. Een van de bekendste is: massage. Hierbij wordt door verschillende handgrepen een therapeutisch doel bereikt. Dat doel kan zijn: pijnvermindering, spierontspanning en verbetering van de doorbloeding.

Daarnaast bestaat fysiotherapie uit oefentherapie of bewegingstherapie. Vroeger bekend onder heilgymnastiek. Ook met oefentherapie zijn verschillende doelen te bereiken, zoals: versterken van spieren, beweeglijk maken van gewrichten en verbetering van de algemene conditie. Een onderdeel van oefentherapie is ook houdingstherapie, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen.

Fysiotherapie kan toegepast worden bij verschillende klachten. Een belangrijke groep vormen de klachten van het bewegingsapparaat, zoals rug- en nekpijn en problemen met de gewrichten. De pijn kan variëren van mensen die vrijwel invalide zijn tot topsporters die door een blessure niet optimaal kunnen presteren. Daarnaast speelt fysiotherapie een belangrijke rol bij de revalidatie na ongelukken of ziekte.

Voor meer informatie over Fysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie richt zich op de behandeling en preventie van klachten in het gehele buik-, bekken- en lage ruggebied bij vrouwen, mannen, kinderen en ouderen. Speciale doelgroepen zijn de zwangeren of pas bevallen vrouwen.
Het bekken, de gewrichtsbanden, de bekkenbodem en de bekkenorganen beïnvloeden elkaar wederzijds. Een klacht in het bekken leidt zo snel tot een klacht in de bekkenbodem en omgekeerd. U kunt hierbij denken aan klachten zoals urineverlies, verhoogde aandrang om te plassen, buikpijn, obstipatie, ontlastingsverlies, windjesverlies, verzakkingen, pijn bij vrijen en bekkenpijn. De spieren in de lage rug, buik en bekken spelen een belangrijke rol bij houding en beweging. Daarbij hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen te zwak zijn of juist te gespannen of ze worden niet op het juiste moment goed gebruikt. Niet iedereen voelt deze spieren waardoor bewuste controle soms niet mogelijk lijkt. De bekkenfysiotherapeut kan u helpen de controle hierover te herwinnen en zo de klachten verminderen.

Voor meer informatie over Bekkenfysiotherapie

Manuele therapie

Manuele therapie is een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van de rug, de nek, de armen en de benen.

In een eerste gesprek zal de manueeltherapeut o.a. vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen.

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueeltherapeut de houding en het bewegen beoordeelt en, met specifieke bewegingen, de gewrichten onderzoekt. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de manueeltherapeut beslissen of er behandeld kan gaan worden of dat de patiënt terug gaat naar de verwijzend arts met een rapportage van de manueeltherapeut.

Als er behandeld gaat worden, dan zal deze behandeling niet alleen tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren, maar ook de houding en beweging tijdens werkzaamheden en recreatie te optimaliseren.

Ook tijdens de behandeling maakt de manueeltherapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueeltherapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training.

Soms vult de manueeltherapeut (SOMT opgeleid) deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk

Voor meer informatie over Manuele therapie

Dry needling

Heb jij wel eens last van verkrampte spieren of (chronische) spierklachten? Dan is een dry needle behandeling mogelijk een goede oplossing om van je klachten af te komen.

Wat is dry needling?

De naald wordt zorgvuldig gebruikt voor de Dry Needling behandeling.

.

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek je spieren triggert, zodat spierverhardingen en verkrampingen snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling en acupunctuur worden vaak met elkaar verward. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald, waarmee hij kortdurend de spier prikkelt. Hij prikt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Het is dus geen ‘energiebehandeling’

Klik hier voor informatie over Dry Needling.

 

Etalagebenen

Wat zijn etalagebenen?

Etalagebenen (Claudicatio intermittens) uit zich in de vorm van krampende pijn in uw voet, kuit, dijbeen of bil tijdens het lopen. De mate van inspanning waarbij de pijn optreedt, verschilt per persoon. De pijn wordt veroorzaakt door zuurstoftekort in de spieren. Dit tekort komt door een vernauwing in de slagader van het been, waardoor er te weinig bloed, en dus te weinig zuurstof, bij de spier terecht komt. Door even te rusten (stilstaan bij een etalage), kan het zuurstoftekort worden aangevuld en zakt de pijn weg. Daarna kunt u weer verder lopen, maar treden de klachten vaak opnieuw op.

Risicofactoren voor claudicatioklachten zijn onder andere: roken, een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, suikerziekte, overgewicht en te weinig beweging.

De pijnklachten kunnen een grote invloed hebben op uw dagelijkse leven. Daarnaast vermindert uw conditie als u door de klachten te weinig beweegt en kunt u last krijgen van koude voeten en verminderde genezing van wondjes aan uw voet of been.

 

Traumanetwerk

Onze praktijk is aangesloten bij het traumanetwerk. Dit netwerk is tot stand gekomen door de samenwerking van HMC, Haga en FGH . Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website Traumarevalidatie of FGH traumanetwerk.

Hieronder een filmpje met oefeningen voor de eerste 6 weken bij een fractuur van de bovenarm, waarbij we voornamelijk op de keten letten.